Biserica Ortodoxă cu Hramul „Sfântul Nicolae”

Biserica din satul Vizantea-Răzăşească cu hramul Sfântul Nicolae a fost construită între anii 1912-1931 din cărămidă, donată de Societatea Mărăşti pe temelia unei alte biserici din lemn ce a fost distrusă complet în timpul primului război mondial. Credem că acea biserică din lemn a existat odată cu dezvoltarea satului. Biserica actuală a fost avariată în urma cutremurului din 1940. Credincioşii , în frunte cu consiliul parohial au reparat-o între anii 1948-1950. La cutremurul din 1977, Biserica Sfântul Nicolae a suferit numeroase stricăciuni.

În anul 1979 a fost consolidată, absidele şi pridvorul fiind refăcute în întregime. În anul 1997 s-au pregătit pereţii pentru pictură, iar în primăvara anului 1998 au început lucrările de pictură ,,frescă,, executate de pictorul Livia Pavel. Totodată au fost înlocuite strănile în biserică şi s-a construit o clopotniţă nouă. Cheltuielile au fost suportate de credincioşii parohiei Vizantea-Răzăşeasca.

În anul 2006 credincioşii parohiei au construit o sală pentru sărbătorirea hramului bisericii iar în anul 2008 cu sprijinul Guvernului României, a fost înlocuit acoperişul bisericii, iar cu sprijinul comunei Vizantea-Livezi, biserica a fost dotată cu centrală termică.

În decursul timpului biserica a fost sub ocârmuirea Episcopiei Romanului, în prezent fiind sub ocârmuirea Preasfinţitului Părinte Epifanie, episcopul Buzăului şi Vrancei.
20 Martie 2009

Articol realizat de preotul Holbea Ionel

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame