Biserica Ortodoxă cu Hramul „Cuvioasa Parascheva”

Biserica cu hramul “Cuvioasa Parascheva”, din satul Livezile, a fost construită la anul mântuirii 1878, de credincioşii parohiei, din piatră de râu.

În anul 1912 din cauza unui cutremur a fost avariată necesitând consolidări şi reparaţii.

În timpul primului război mondial biserica arde şi astfel în anul 1930 se porneşte zidirea pereţilor şi se adaugă pridvor peste care se aşează a doua turlă, acoperindu-se cu tablă, biserica la acea vreme nefiind pictată.

La cutremurul din 1977 locaşul bisericii a fost uşor deteriorat, în anul 1983 s-a facut o centură metalică, iar în anul 1994 au început lucrările de pregătire a pereţilor pentru pictură.

În anul 1996 au început lucrările de pictură, acestea fiind realizate de pictorul Lichi Livia Pavel din Buzău.

Toate lucrarile au fost suportate de enoriaşii parohiei prin strădania preotului Lucian Gheorghiţa, ajutat de membrii Comitetului şi Consiliului Parohial, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Episcop Epifanie Norocel al Buzăului şi Vrancei.

Lucrările de pictură au fost executate prin strădania preotului paroh Ionel Rauţă.

Sfinţirea a avut loc la data de 22 august 1999, find oficiată de Preasfinţitul Episcop Epifanie Norocel, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, protopop de Panciu fiind Prea Cucernicul preot Constantin Dobrin.

20 Februarie 2009

Articol realizat de preotul Diaconu Pavel

Această prezentare necesită JavaScript.