A.V.L.E

La intrarea și ieșirea din comuna Vizantea-Livezi, sunt două  pancarte:

-una pe care scrie numele comunei – VIZANTEA-LIVEZI

-alta pe care este scris, începând cu anul 1991, A. V. L. E. Asociația de Prietenie Vizantea-Livezi-Epinay-Sur-Orge.

După anul 1989, printre multele localități alese pentru  înfrățire, se numără și comuna noastră.

De atunci, în fiecare an, prietenii noștri francezi, ne-au vizitat si ne-au ajutat în mod deosebit. La începutul fiecărei vizite, ne adunam în sediul asociației și se prezentau obiectivele, care nu au fost puține.

În primul an s-a reamenajat bazinul de înot de la școala Răzășeasca. A urmat aducțiunea cu apă la școala Livezile, în curtea căreia s-a făcut și fântână, apoi la școala Mănăstireasca. Aceste obiective s-au realizat cu ajutorul scuzilor, organizația tinerilor francezi asemănătoare cu străjerii de la noi odinioară. Tot ei au făcut și gardul de la grădinița Mănăstireasca, unde au fost și cazați în vara respectivă.

S-au acordat 4 burse pentru tineri cu posibilități materiale reduse, iubitori ai limbii franceze, care au absolvit diferite facultăți unde au studiat această limbă.

Prietenia noastră s-a concretizat prin vizitele românilor în Franța și ale francezilor în România. În două veri, grupuri de 8 și 18 români adulți au mers în Franța unde, pe cheltuiala prietenilor noștri au vizitat cele mai importante edificii culturale din Paris. În alt an, un grup de 12 copii însoțit de 4 profesori au mers în Franța, au fost cazați în casele prietenilor noștri și au cunoscut acolo primaria din Epinay sur Orge, școli, grădinițe, biblioteci, expoziții de artă.

Această prezentare necesită JavaScript.

În fiacare an, au venit în România grupuri de 4, 8, 12 sau mai mulți francezi care au vizitat obiective turistice din Vrancea și din România. Fiecare vizită, la noi sau în Franța, se încheie cu un program artistic unde se prezintă obiceiuri și tradiții locale.

A fost ajutată cu bani o fetiță bolnavă de cancer. În prezent sunt ajutate două fetițe orfane de ambii părinți cu bani și haine. Ne-au fost aduse: medicamente, cărți de lectură în limba franceză, manuale, rechizite școlare, îmbrăcăminte. Am fost dotați cu o ambulanță pe care o folosim pentru a salva cazurile mai grave din comună.

În fiecare an prietenii noștri au trimis bani pentru efectuarea unei excursii la București și la Iași a elevilor clasei a 8-a însoțiți de diriginți.

Sperăm să mai realizăm și alte lucruri frumoase în localitatea noastră.

2 Noiembrie 2008,

Prof. Urloiu Maria

Material procesat de Cătălin Urloiu.